Mi az a karaoke?

A karaoke a szórakozás egy olyan formája, ahol egy személy előre felvett zenei kíséret lejátszása mellett élőben énekel. A zenei kíséretet karaoke berendezések biztosítják, amelyek a zene lejátszásán túl egy képernyőn kiírják a dalok szövegét is úgy, hogy az éppen következő sorokból azokat a szavakat folyamatosan átszínezik, amelyeket a zenei kísérettel harmonikusan együtt haladva éppen énekelni kellene. Ez bárkinek lehetővé teszi, hogy kedvenc dalait a szöveg fejből történő megtanulása nélkül is könnyen elénekelje. A "karaoke" japán szó, jelentése körülbelül ennyi: "csak hangszerek". A karaoke Japánból származik, s még nincs két évtizede sem, hogy elindult onnan, de mára meghódította az egész világot: karaoke gépeket találhatunk bárokban, éttermekben vagy külön erre a célra szakosodott klubokban, ahová az emberek azért járnak, hogy elénekelhessék kedvenc dalaikat, és jól szórakozzanak.

Mi a számítógépes karaoke?
A számítógépes karaoke a karaoke olyan formája, ahol a zenét ÉS szöveget tartalmazó ún. karaoke fájlokat le tudunk otthoni számítógépünkön játszani egy külön erre a célra készített karaoke-lejátszó program (szoftver) segítségével. Általában az olyan számítógépek, amelyekben van egy jobb hangkártya, egy ilyen karaoke lejátszó program felrakása után teljesen alkalmasak a karaoke fájlok lejátszására élvezhető formában. Ilyen programokból elég sok van az interneten, néhány közülük freeware, azaz nem kell értük fizetni. Karaoke fájlokból pedig több tízezer található az interneten, ezek szintén letölthetők és többségükben ingyen felhasználhatók. Így aztán annak, aki szeretné kedvenc angol számai szövegét megismerni, illetve elénekelni, ideális ez a fajta szórakozva tanulás. Az ilyen karaoke szoftverek azt is lehetővé teszik, hogy az ember egy szám teljes szövegét kinyomtassa, mielőtt belefogna az éneklésébe. Ez nagyon praktikus, mert az ismeretlen szavaknak először utána lehet nézni egy angol-magyar szótárban, sőt az egészet le lehet fordítani magunknak, mielőtt elkezdenénk énekelni zenei kísérettel. Ez igen szórakoztató módja a tanulásnak, persze csak akkor, ha az ember már nem teljesen kezdő, mert akkor a szövegek megfejtése majdnem lehetetlen próbálkozás. Annak viszont, aki már nem kezdő, hanem inkább középhaladó, nagyon hasznos lehet, mert látja, milyen nyelvet beszél "az utca embere" ma. Sok olyan dolgot meg lehet ezekből a szövegekből tanulni, amiket nyelvtankönyvekből nemigen.

Hogy megkönnyítsük a dolgodat, feltettünk az oldalunkra pár nagyon népszerű dalt ilyen karaoke fájl formátumban. Az alábbi program felrakása után rögtön le is tudod ezeket játszani úgy, hogy a szöveget is látod. Addig is meg tudod őket hallgatni, ha rákattintasz a kiválasztott számra. Így látod egye-egy ilyen szám letöltése mennyi időt vesz igénybe. Ha pedig szeretnéd az összes dalt letölteni magadnak, ami a kis ablakban megjelenik, akkor kattints "Az összes zene letöltése" gombra, és így egy kis tömörített fájlban egy perc alatt ott van nálad az összes.

Az ajánlott karaoke-lejátszó szoftver a KaraokeKanta, ami az első és jelenleg az egytelen magyarul tudó ilyen program. Erről a helyről letölthető:

Kattints ide a KaraokeKanta program letöltéséhez!

Ezek pedig olyan linkek, ahol nagy slágerek találhatók karaoke fájl formában:

www.karaokeheaven.com www.karaokebash.com

A karaoke-lejátszó program felinstallálása után tudni fogjuk, mit kezdjünk ezekkel a .kar és .zip kiterjesztésű fájlokkal.

Ha a KaraokeKanta program letöltésével, használatával kapcsolatos kérdésed van, akkor látogasd meg a magyar www.KaraokeKlub.hu oldalt, vagy küldj egy e-mailt az oldal szerkesztőjének az címre. Szívesen válaszol minden kérdésedre.

Ha mindez felkeltette az érdeklődésedet, akkor itt egy még jobb hír. 2002 januárjától a nyelviskola beindítja a SINGLISH CLUB-ot. Ez egy nem hagyományos karaoke klub lesz, ahol tanári felügyelet mellett tanulhatod meg kedvenc slágereid szövegét, majd el is énekelheted a dalokat, ha van kedved. Ez a klub szombat délutánonként fog működni, és már most érdemes lefoglalni a helyedet, hogy le ne maradj! Ha érdekelnek a részletek, küldj egy e-mailt, vagy hívd fel a nyelviskolát.

Tehát ha örömödet leled az éneklésben, de nem teljesen érted még kedvenc dalaid szövegét, akkor fejleszd angoltudásodat a SINGLISH CLUB tagjaként, és játszva sajátítsd el a szövegeket.

Ha viszont azt tapasztalod, hogy a dalszövegek messze túl bonyolultak számodra, ez azt jelenti, hogy túl kicsi a szókincsed és a nyelvtani tudásod. Ha ezen most változtatni akarsz, egyetlen teendőd maradt: kattints a tanfolyamindulások gombra bal oldalon legfelül, majd iratkozz be sürgősen valamelyik tanfolyami szintünkre. Hogy melyikre, azt az ingyenes szintfelmérő alapján lehet eldönteni. Ezt töltsd ki, azután e-mail-ben küldd be nekünk, hogy behívhassunk egy INGYENES értékelésre.

Biztosan állíthatjuk, hogy nagy sikerélmény, ha valaki néhány hónapos tanulás után elmondhatja magáról: értem a slágerlistákon hallható dalok szövegeit, sőt énekelni is tudom őket. (Haverjaidat, ismerőseidet, rokonaidat eszi majd az irigység, az tuti.) De félretéve a tréfát, ha sokat éneklünk angol nyelven olyan gyorsan, ahogyan azt a számok tempója megkívánja, az beszédkészségünket jelentősen fejlesztheti. SOK SZERENCSÉT!


kezdőlap | tanfolyam indulási időpontok | ingyenes szintfelmérő | csevegj online | kedvezmények
on-line tájékoztató
| karaoke | térkép | állás | sajtó

? 2001. Lighthouse Nyelviskola Kft. Minden jog fenntartva.
A LightHouse szó és a világítótorony logó bejegyzett védjegy, az OK Nyelviskola bejegyzés alatt álló védjegy.
Címünk: 1067 Bp. Teréz krt. 13.
Telefon: 342-4516 Fax: 352-1621 Zöldszám: 06-80-20-30-40
Az oldalakat készítette: Toranaga Bt.